Waardering voor het vakmanschap

Jaren geleden werd door overheid en onderwijs ingezet op een maatschappij waar diensten de boventoon zouden voeren. We moesten vooral doorleren als we later een ‘goede’ baan wilden. Er was weinig maatschappelijke waardering voor het werk dat door de loodgieter of timmerman werd gedaan. Hoe anders is dat nu. Er is een enorm tekort aan mensen in de zorg, het onderwijs, in de bouw en in de techniek.

Aan de STAM-tafel (Strategische Arbeidsmarkt Tafel) Regio Foodvalley werken overheid, ondernemers en onderwijs aan een goed functionerende arbeidsmarkt. Samen met de bestuursvoorzitter van de Christelijke Onderwijs Groep en een vertegenwoordiger namens de werkgevers, werken we aan een plan om het vakmanschap beter op de kaart te zetten. Dit plan voeren we uit met verschillende partners in de regio vanuit het onderwijs, werkgevers en de overheid.

Neem bijvoorbeeld de techniek; in onze samenleving niet meer weg te denken. Om kinderen te laten kennismaken met alle facetten van techniek, is het TechnoDiscovery in Ede opgezet. Hier kunnen leerlingen (en leraren) in een speciaal ingerichte ruimte van het Technova ontdekken, ervaren, leren en hun technische skills ontwikkelen. Een mooie manier om leerlingen enthousiast te maken. We zijn samen met de Taskforce Ondernemend Veenendaal aan het onderzoeken op welke manier we in Veenendaal bij dit initiatief kunnen aansluiten.

Voor ondernemers in de techniek, bouw en zorg is het lastig om voldoende en goed personeel te krijgen. Via het onderwijs zijn er inmiddels verschillende methoden voorhanden om leerlingen kennis te laten maken met deze sectoren. Daarnaast is het belangrijk dat de ze de mogelijkheid krijgen om via een stage werkervaring en kennis op te doen. Daarom roep ik ondernemers op om hun deuren open te zetten. Door stagiairs een plek te geven in uw bedrijf, snijdt het mes aan twee kanten: de stagiair krijgt de mogelijkheid om te leren en werkervaring op te doen en u als ondernemer investeert in uw toekomstig personeel.

Een tijdje geleden ben ik verhuisd. Alles verliep prima, de verhuizing was goed geregeld. Tot er een paar lampen opgehangen moesten worden. Ik mag dan rechten gestudeerd hebben, lampen aansluiten kan ik niet. Gelukkig was een vriend zo goed dit voor mij te doen. Het laat maar weer eens zien hoe waardevol ieders talent is!

Dylan Lochtenberg, wethouder

www. veenendaal.nl

Geplaatst op: 02-12-2019

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Veenendaal

Business in Veenendaal is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Veenendaal.