Onderzoek naar aansluiting op arbeidsmarkt

VEENENDAAL – Leiden de mbo- en hbo-instellingen in de regio de werknemers op die bedrijven in Veenendaal nodig hebben? Dat gaat de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) de komende maanden onderzoeken.

Dat meldt FOV, de federatie van ondernemersverenigingen in de regio Foodvalley. Voor het onderzoek ontvangen werkgevers in de regio begin volgend jaar een uitnodiging voor een enquête. Daarmee wordt in kaart gebracht hoe het aantal banen zich in de komende drie jaar ontwikkelt, in welke sectoren er medewerkers nodig zijn en wat werkgevers verwachten van medewerkers.

Het onderzoek moet onderwijsinstellingen helpen om in te spelen op de vraag vanuit het bedrijfsleven. Met de uitkomsten kunnen de scholen ‘aantrekkelijke, doorlopende leerlijnen bouwen’ die ‘uitzicht op een baan’ bieden. De aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt is al jaren een aandachtspunt van werkgevers en overheden, de urgentie is door de aantrekkende economie en krapte op de arbeidsmarkt de laatste tijd alleen maar gegroeid.

Veel bedrijven in de regio hebben op dit moment moeite om nieuwe medewerkers te vinden. Uit recent onderzoek van het UWV blijkt dat bijna de helft van de vacatures (45%) volgens werkgevers op dit moment moeilijk te vervullen is. Daarbij gaat het niet alleen om bekende tekortberoepen als metselaars, elektriciens, cnc-verspaners, programmeurs, verzorgenden, wijkverpleegkundigen, koks, vrachtwagenchauffeurs en leraren exacte vakken. Voor het eerst zijn er ook moeilijk vervulbare vacatures in verkoopberoepen, overheidsberoepen en bij juridische beroepen.

Jannemieke Wijgergangs namens COG, Rob den Hollander namens FOV, lector Henk Kievit en onderzoeker Bertineke Boon-Bart.

Geplaatst op: 02-12-2019

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Veenendaal

Business in Veenendaal is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Veenendaal.