Volop groeikansen voor Pokon Naturado

 
De bekendheid van het oer-Hollandse merk is gigantisch, bijna elke Nederlander heeft wel een flesje ‘Pokon’ in de keukenkast staan. Toch ziet algemeen directeur Heleen van Benthem van het Veenendaalse bedrijf nog volop groeikansen. 
In haar kantoor staan meerdere planten. Van Benthem verzorgt ze zelf. Handig om een feeling te houden met de producten die Pokon Naturado levert. “Ik heb zelf geen groene vingers, net als de meeste Nederlanders. Wij willen hen laten ervaren dat het helemaal niet zo moeilijk is om je planten, tuin of moestuin te laten floreren. Als je maar begint met goede grond, die past bij het type plant. En dan is het een kwestie van goede voeding en de juiste hoeveelheid water.
Megafabriek
Niet toevallig levert Pokon Naturado die handige hulpmiddelen voor groen succes. Aan de Dynamostraat in Veenendaal staat één van de grootste potgrondfabrieken van Europa. Op zeventien vullijnen worden zakken potgrond, variërend van 5 tot 70 liter, afgevuld. De fabriek heeft een capaciteit van circa 30 miljoen zakken op jaarbasis. De zakken worden opgeslagen in een eigen warehouse en in het voorjaar ook op externe locaties. Van daaruit vinden de zakken met potgrond en ook plantenvoeding, graszaden en gewasbeschermingsproducten hun weg naar de klant.Dat zijn onder andere tuincentra en bouwmarkten in binnen- en buitenland. Het Veenendaalse bedrijf levert hen vier eigen merken: Pokon (plantenvoeding, potgrond en gewasbescherming), Naturado (potgrond), Roundup (tegen onkruid) en sinds kort ook KB home defense. Daarnaast produceert Pokon Naturado potgrond voor klanten.Een belangrijke pijler onder het succes van Pokon Naturado, is de ondersteuning van die afnemers. “Samen proberen we de consument zo goed mogelijk te bedienen. Dat doen we door vanuit die consument te denken en het ze zo makkelijk mogelijk te maken. Als iemand een Hortensia koopt, vindt hij bij vookeur op die plek ook meteen de juiste grond. Wij werken vaak met concepten, denk hierbij aan een gazonconcept of moestuinconcept, waarbij alle producten voor een klus bij elkaar staan. Verder investeren we veel in training van medewerkers van onze klanten, zodat ze hun klanten beter kunnen adviseren en helpen. We hebben hier een bijna obsessieve focus op klantvriendelijkheid. Dat zit echt in de DNA van dit bedrijf”, zegt Van Benthem.Klantvriendelijk
De in Maarssen woonachtige van Benthem maakte carrière bij voedingsbedrijven als Mars, Stegeman en United Coffee. Vier jaar geleden stapte ze over naar Pokon Naturado, als opvolger van founding father Hans van de Glind. “Ik vond het heel bijzonder om van Hans zoveel vertrouwen te krijgen. Het was voor mij heel spannend, het is niet niks om een zeer succesvolle ondernemer op te volgen. Gelukkig is het allemaal heel goed gegaan. Hans kon, hoe moeilijk dat ook was, afstand nemen. Daarnaast hebben we een geweldig goed Pokon Natuado team, dankzij hen is het gelukt. Hij bleef gelukkig wel aan als aandeelhouder en commissaris.

Van Benthem erkent onomwonden dat ze geen groene vingers had toen ze in Veenendaal begon. “Maar dat was juist heel fijn, want daardoor keek ik door de ogen van een consument naar onze producten en verpakkingen. Soms maakten we het te moeilijk. Dan merk je dat dit bedrijf uit de industriehoek komt en een andere taal spreekt dan de consumenten. Daar zijn we mee aan de slag gegaan.”

Duurzaamheid
Daarnaast zette Van Benthem de focus op duurzaamheid van Pokon Naturado verder door. Zo introduceerde het Veenendaalse bedrijf twee jaar geleden duurzame potgrond met het keurmerk MPS. In potgrond zit onder meer veen. Dat vervangen we in duurzame potgrond deels door alternatieve hernieuwbare grondstoffen, het liefst uit de buurt. Zo verwerken we rijstkaf, restafval van de rijstverwerkende industrie, houtvezel en groen compost in de potgrond. Deze duurzame potgrond verpakken we in een  bio-based verpakking. Onze Pokon-flesjes zijn sowieso van gerecycled materiaal en we maken daar waar mogelijk verpakkingen dunner, zonder dat dit ten koste gaat van de stevigheid.”

De komende jaren ziet ze nog volop kansen voor Pokon Naturado. Want de toenemende aandacht voor duurzaamheid zorgt ook voor een herwaardering van groen. Gemeenten die jarenlang de openbare ruimte snoeiden, zien nu in dat bomen, planten en struiken een belangrijke rol hebben als het gaat om klimaatadaptatie. Werkgevers ontdekken dat groen op kantoor diverse positieve effecten heeft en zelfs de tegeltuin lijkt op zijn retour. “Wij zijn natuurlijk blij met de kentering en stimuleren het vergroenen van de leefomgeving door te laten zien hoe leuk en makkelijk het is om te tuinieren.”

Vrouwelijk leiderschap
Onder leiding van Van Benthem groeide Pokon Naturado door in de afgelopen jaren. Het leverde haar een toppositie op in de Next Women Top-100, een ranglijst met succesvolle vrouwelijke ondernemers van Nederland. Of dat haar ego streelde? “Nee, hoor. Als je een groot ego zou hebben, kun je geen ondernemer opvolgen, zegt ze lachend.  Ik ben weliswaar het boegbeeld van dit bedrijf, maar je moet het met elkaar doen. Onze medewerkers zijn zéér betrokken en verantwoordelijk. Heel veel is aan hen te danken.”

Ze vindt het belangrijk om vrouwelijk leiderschap te stimuleren. Mede daarom is ze voor het vierde jaar op rij als mentor betrokken bij Future Female Leaders, een programma voor jonge, vrouwelijke talenten. “We volgen allemaal dezelfde opleidingen, maar toch zie je in de top van het bedrijfsleven vooral veel mannen. Dat is jammer want we hebben alle talenten nodig. Niet alleen vrouwen trouwens, maar ook mensen met een andere afkomst of culturele achtergrond. Want als je met allemaal dezelfde soort mensen een bedrijf bestuurt, kijk je ook allemaal door hetzelfde kokertje.”

www.pokonnaturado.nl

Plantenvoeding
sinds 1929
De roots van Pokon liggen in 1929, toen Herman Pieter Bendien (1896-1979) in samenwerking met de toenmalige Rijkstuinbouwconsulent voor Het Gooi (ir. Bloemsma) een formule ontwikkelde voor kamerplantenvoeding. Die voeding bevatte fosfor (P), kalium (K) en stikstof (N). Deze elementen vormden samen de basis voor de merknaam Pokon. In 2008 ging het plantenvoedingsbedrijf samen met potgrondbedrijf Naturado. Sinds juni 2018 behoort Pokon Naturado tot de Evergreen Garden Care Groep. Hierdoor kan het Veenendaalse bedrijf nieuwe producten in Nederland introduceren. Tevens verkregen ze hierdoor toegang tot de R&D-afdelingen en de laboratoriumfaciliteiten. Bij het Veenendaalse bedrijf werken circa 80 medewerkers.

Geplaatst op: 02-12-2019

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Veenendaal

Business in Veenendaal is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Veenendaal.