Vier winnaars bij uitbundig ICT-feestje
Foto: Annemarie Bakker Fotografie
Na veel tromgeroffel en een indrukwekkend aftelsysteem trekt de firma BIT uit Ede aan het langste eind in de categorie service & systeemmanagement. ,,Al onze mensen hebben een passie voor het internet en techniek. Ze gaan voor de beste oplossingen, zijn heel transparant in de hulpverlening en een steunpilaar in de IT van een bedrijf.” De jury voegt toe dat het datacenter uit Ede een uitstekende reputatie heeft, met een brede klantenkring en met oog voor duurzaamheid.
De andere twee genomineerden in deze categorie laten zich ook van hun beste kant zien. Zo profileert Tuxis uit Ede zich als ‘De veiligste plek met de beste infrastructuur’. En voor Van Essen ICT, de genomineerde uit Barneveld, staat vooruitstrevendheid en meedenken hoog in het vaandel.
Software
HSO uit Veenendaal is een bedrijf dat kan lezen en schrijven met software, vandaar dat het met de award in deze categorie aan het langste eind trok. ,,We werken met Microsoft aan businessapplicaties om klanten te ondersteunen bij processen. Daarom kunnen we innovatieve producten inzetten. Onze mensen zijn eager en zelfredzaam.” De jury: ,,Een winnaar waar we niet omheen konden.” Innius is ook genomineerd in de softwarehoek. Het Edese bedrijf profileert zich met haar softwareplatform vooral richting industriële klanten. ,,Wat je in de markt ziet, is het topje van de ijsberg. Wat daaronder zit is groot en complex. Wij onderscheiden ons, doordat we heel makkelijk aan gebruikers kunnen vertellen hoe het werkt. Op zoek naar eenvoud, zodat het kinderspel wordt.” ‘Bent u ons volgende succesverhaal?’ durft Media Artists te vragen. ,,We hebben een groot bereik met een relatief klein team, terwijl we doorontwikkelen. Complexe integraties brengen we terug naar eenvoudige websites met standaardisering”, aldus dit softwarebedrijf uit Veenendaal.
Crossover
Winnaar in de crossover-categorie wordt Noldus Information Technology uit Wageningen. De rode draad in dit bedrijf is het gedrag van dieren en mensen. ,,Dat kun je meten en analyseren, om inzicht te verwerven. Je ziet dat steeds meer disciplines elkaar opzoeken. We zijn doorlopend met crossovers bezig, geografisch, technisch en wetenschappelijk. Bijvoorbeeld om een duurzame varkensstal of veiliger cockpit in een vliegtuig te ontwikkelen.” Gibas uit Nijkerk is ook genomineerd. ,,Wat ons kenmerkt is het innovatieve karakter. We lossen problemen op in alle industrieën. Zo hebben we een likeurrobot ontwikkeld die werkt met een likeurkast van zeven meter hoog en vier meter breed.”
Adapcare past ICT toe met een electronisch cliëntendossier in de ouderen- en gehandicaptenzorg, beschermd wonen en de jeugdzorg. Daarom is dit bedrijf uit Ede ook genomineerd. ,,In de caresector zijn huidige systemen registratief van aard. Wij ontwikkelden met technologie een platform waar iedereen samenwerkt met het oog op gezondheid en welzijn.”
Startup
Bij de startups maakt Zeta IT Security uit Ede de meeste indruk bij de jury. ,,We werken samen met ICT-bedrijven en zorgen dat de informatiestromen samen komen. Onze focus ligt volledig op mkb-bedrijven en wij zorgen voor rapportages, hoe onze klanten ervoor staan.” De jury blijkt onder de indruk van het businessmodel van de jonge ondernemer Martin van der Poel, met een glunderende vader in de zaal. Voor Quant Base uit Nijkerk is visualisatie erg belangrijk. ,,We zijn gekomen met een interactief dashboard met grote hoeveelheden data uit allerlei bronnen, van sensor tot administraties. Om te communiceren in je eigen bedrijf, dan wel bij je klanten.” Een ondertekenplatform is de uitvinding van PKIsigning: ,,Zodat je belangrijke documenten met data op een hoog niveau kunt ondertekenen, ook in de Cloud.” Ook deze startup gooit hoge ogen bij de jury, maar wint net niet.
Datahub
De namen van de awardwinnaars kwamen uit gouden enveloppen en werden bekend gemaakt door Mariska de Kleijne van Rabobank Vallei en Rijn, René Verhulst (burgemeester Ede, voorzitter Foodvalley) en Marco Verloop (wethouder Veenendaal). De twee heren viel ook de eer te beurt om de Foodvalley DataHUB te lanceren, met behulp van een snufje digitale spraaktechniek. Verhulst wees op ruim 20 miljoen euro die de regio ontving van de rijksoverheid voor ict-ontwikkeling en Verloop legde uit dat de HUB bedoeld is voor samenwerking, integratie en delen van kennis, door ondernemers, de overheid en scholen als de CHE. Klaas Mollema was present namens ICT Campus. Hij wees op het accelerate-programma waarmee ondernemers worden geholpen om een goed team samen te stellen en met IT-bedrijven samen te werken. ,
‘From outer space’
Drie sprekers ventileerden hun expertise. De zaal was één en al oor toen Marga Reuver (directeur van Espresso gridpoint) diep inging op ‘the next big thing’ op het gebied van quantum en cloud computing. ,,Met qubits zijn de toepassingen eindeloos” en ,,kies je voor het maatpak van de private cloud, of het confectiepak van public computing?” Uiteraard is het kostenplaatje van de eerste hoger, maar de veiligheid groter.
Fred Herrebout (manager T-Mobile) deed een boekje open over het hype-begrip 5G. De opties zijn groot, zoals zelfrijdende auto’s, crowdmanagement, milieumetingen (bike-sniffer) en in de sectoren transport (railsensoren), woningen en veiligheid.
AI (Artificial Intelligence) lijkt een variant op ET, want deze robotisering is schijnbaar ‘from outer space’. Niets is minder waar, want Finbar Hage van de Rabobank wees op de enorme hoeveelheid data, rekenkracht, professionalisering, maar ook op de risico’s die vooral algoritmes met zich meebrengen. ,,Niet vergeten dat de klant is eigenaar van de data”, aldus Hage. Bij de borrel en mozzarella met tomaatjes was het netwerken troef. ,,Ik vind het erg leuk om bedrijven te leren kennen van wie je alleen de naam kende. Waar hun ambitie ligt en hoe ze willen groeien. Er zit veel innovatie in de regio waar ik nog niet van wist”, aldus bezoeker Rob Janssens uit Bennekom, werkzaam in het MKB-netwerk en met innovaties in de regio.
Geplaatst op: 26-11-2019
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!