‘Kantoorshift: van snelweg naar centrum of campus’

VEENENDAAL – Er is de komende jaren beperkt ruimte voor nieuwe kantoren in Veenendaal en omgeving. Als er dan toch gebouwd wordt, moet dat bijvoorbeeld gebeuren in of rond het centrum of op de ICT Campus.

Dat is kort samengevat de boodschap van het Kantorenkader FoodValley 2019-2024. Daarin hebben regionale gemeenten – waaronder Veenendaal – en de provincies Gelderland en Utrecht samen spelregels opgesteld over de ontwikkeling van de kantorenmarkt. De afspraken zijn gebaseerd op onderzoek naar trends in de kantorenmarkt, data over de vastgoedmarkt en gesprekken met gemeenten, bedrijfsmakelaars en bedrijven, op basis waarvan een nieuwe kantoorvisie is opgesteld. Zowel de visie als de afspraken hebben nog een conceptstatus, de verschillende gemeenteraden moeten zich er nog over buigen.

Verwachte vraag
Spannende vraag daarbij is hoe de vraag naar kantoren zich de komende jaren ontwikkelt. Daarvoor gaan de gemeenten uit van twee scenario’s die beiden doorkijken naar 2030: in het slechtste geval daalt de vraag naar kantoren in die periode met 23.000 m². In het beste geval neemt de vraag met 38.700 m² toe. Verder verwachten de gemeenten dat er jaarlijks tussen de 23.000 en 40.600 m² aan gedateerde kantoren vervangen gaan worden.

In de kantorenmarkt zien de gemeenten duidelijke trends. Zelfstandige kantoren op bedrijventerreinen waar ook veel industriële bedrijven zitten zijn minder populair, net als locaties op bovenlokale kantoorterreinen. Ook neemt de vraag naar kantoren op snelweg- en zichtlocaties af en zijn kantoren die alleen met de auto bereikbaar zijn minder in trek.

Populaire locaties
Bedrijven zoeken in plaats daarvan kantoorruimte in de buurt van OV-knooppunten, mede omdat jonge werknemers lang niet altijd meer een auto hebben. Ook werkruimte in de buurt van stadscentra is populair. Medewerkers kunnen dan in de pauze het centrum in om te lunchen of te sporten of na werktijd even winkelen of borrelen. Ook campuslocaties zijn in trek. Terreinen waar je naast kantoren bijvoorbeeld locaties van onderwijsinstellingen, studentenwoningen en kleinschalige horeca vindt.

De regiogemeenten spelen op deze trends in door in principe alleen nog kantoorbouw toe te staan in deze zogenoemde groeimilieus. In Veenendaal valt dan te denken aan de ICT-campus op de Batterijen, de Techcampus op De Compagnie-Oost en locaties in de buurt van het centrum.  Alleen met goede redenen mag nog op andere locaties gebouwd worden.

Leegstand
Bij de ontwikkeling van nieuwe kantoorpanden wordt scherp gelet op de leegstand. Een beetje leegstand is nodig om de doorstroming op gang te houden, teveel leegstand is ongewenst. Gestreefd wordt daarom naar een maximale leegstand van 7% in de regio FoodValley. Staan panden langer dan 3 maanden leeg op krimplocaties? Dan gaan gemeenten onderzoek doen naar nieuwe bestemmingsmogelijkheden. Kantoren aan de snelweg en op een zichtlocatie zijn de laatste jaren minder in trek.

 

Geplaatst op: 02-12-2019

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Veenendaal

Business in Veenendaal is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Veenendaal.