Kostenaftrek: het lijkt simpel maar schijn bedriegt!

Bedrijfskosten verlagen de winst. Althans, in de meeste gevallen. Want er bestaan diverse regels die de aftrek van kosten uitstellen, beperken of zelfs uitsluiten. De Belastingdienst is met deze regels bekend. U ook?

Winst is het verschil tussen de opbrengsten minus de kosten. Klinkt logisch. Maar de fiscale praktijk is weerbarstig. Niet alle kosten zijn (direct) aftrekbaar. Er moeten diverse hobbels worden genomen voordat de kosten in aftrek mogen worden gebracht. Dit geldt zowel voor de zzp’er, de eenmanszaak, de firma en de bv.

Allereerst moet er sprake zijn van een onderneming. Daarvoor moet voor de inkomstenbelasting ten minste sprake zijn van een objectieve voordeelsverwachting. Dus het (gaan) maken van winst. En dat is in de startfase lang niet altijd een uitgemaakte zaak.
Uitgaven met uitsluitend een privéoogmerk zijn niet aftrekbaar. Als kosten overwegend uw privébelang dienen, staat de Belastingdienst slechts gedeeltelijke aftrek toe. Zo is het nut en de noodzaak van een sponsorcontract tussen een chiropractor en het kartteam waarvan zijn zoon deel uitmaakt beperkt, waardoor de kosten niet volledig in aftrek worden toegelaten.

Van een aantal kosten is de aftrek sowieso uitgesloten. U kunt denken aan: boetes, steekpenningen en wapens. Maar ook aan de kosten van literatuur, kleding (behalve werkkleding), persoonlijke verzorging, vaartuigen voor representatieve doeleinden en standsuitgaven. De kosten van voedsel, drank, genotmiddelen, representatie (relatiegeschenken!) en congressen inclusief reis- en verblijfkosten zijn beperkt aftrekbaar. De beperking bedraagt 20% in de inkomstenbelasting en 26,5% in de vennootschapsbelasting. Of u kiest voor het vaste bedrag van € 4.600.

Dan zijn er ook nog kosten waarvan de aftrek plaatsvindt tegen een vast bedrag. De bekendste is het zakelijke gebruik van de privéauto tegen € 0,19 per kilometer. En dan hebben we ten slotte nog bijzondere aftrekbeperkingen voor bepaalde afschrijvingen en in de vennootschapsbelasting voor rentes en kosten van deelnemingen. Het is dus ook fiscaal goed om naar uw kosten te blijven kijken!

Dennis van der Veer
Schuiteman Accountants & Adviseurs
E dvdveer@schuiteman.com | T 0318-64 40 00
www.schuiteman.com

Geplaatst op: 17-10-2019

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Veenendaal

Business in Veenendaal is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Veenendaal.