‘ICT is de aanjager van de economie’
VEENENDAAL – Veenendaal is dé stad van de bits and bites. ICT-Valley groeide sinds de oprichting uit tot een bloeiende netwerk- en lobbyorganisatie voor de ICT-sector en ook de ICT-Campus maakt het uitstekend. Anno 2017 zijn er meer dan honderd (!) ICT-bedrijven in de FoodValley die het initiatief financieel ondersteunen. Stichtings-bestuurder én enthousiast ICT-Ondernemer Gerrit Valkenburg maakt na vijf jaar de balans op.
De economie draait als een zonnetje, dus veel ondernemers groeien en zijn druk hun onderneming en het realiseren van hun opdrachten. Toch moeten ze opletten, want in alle sectoren verandert de markt snel. “Als je daarin mee wilt, móet je bijna wel automatiseren en innoveren. En dat gaat eigenlijk altijd in samenwerking met IT-bedrijven. Dus wat is onze boodschap? ‘Gebruik ons als kennispartner en je zult zien dat je vooruit gaat’.”
Hart voor Veenendaal
Gerrit Valkenburg is een warm pleitbezorger van de sector. Dat heeft deels te maken met zijn eigen bedrijf dat software ontwikkelt rondom het boekhoudpakket SnelStart. Tegelijkertijd is het ook ‘gewoon’ zijn hart voor de stad Veenendaal en de regio FoodValley dat hem drijft. “De één zet zich in als vrijwilliger voor de voedselbank. Ik doe dat voor de lokale en regionale economie. Ik ben een trotse inwoner van de stad en vind het leuk om me in te zetten om deze stad op de kaart te zetten op dit gebied.”
ICT staat van oudsher al redelijk op de kaart in het Veenendaalse. Hoe dat komt? Valkenburg noemt het het ‘Baan-effect’. Het softwarebedrijf van de gebroeders Baan dat in de jaren negentig opkwam, had veel werknemers die zich vestigden in Veenendaal omdat dit in die tijd een belangrijke groeikern was. “Toen het bij Baan minder ging waren het die medewerkers die voor zichzelf begonnen en ze deden dat in hun eigen stad. Dat legde de basis voor het feit dat Veenendaal en de FoodValley vandaag de dag zoveel IT-spelers in haar gelederen heeft.’’
Dat zijn er inmiddels zoveel dat ICT-Valley, een samenwerking van IT-partners, maar liefst meer dan honderd betalende deelnemers heeft met in de periferie nog eens meer dan 500 IT-gelateerde bedrijven en daar weer omheen nog eens 2500 contacten. “We hebben dus snel toegang tot een grote groep ICT contacten om de doelstellingen van ICT Valley en ICT Campus te realiseren.’’
ICT-Valley kent een bloeiend netwerk met maandelijks bijeenkomsten die gericht zijn op kennismaken, kennis delen en samenwerken. Kennismaken doen we met leuke, gezellige en informele evenementen. Kennis delen doen we bijvoorbeeld met een goede spreker die specialistische kennis binnenbrengt en daar komen vaak weer allerlei mooie vormen van samenwerking uit voort.
Volle netwerkkalender
ICT-Valley heeft niet alleen een mooie volle netwerk-kalender, maar er wordt ook echt gewerkt en er ontstaan ook echt mooie initiatieven. ICT-Campus is er daar een prachtig voorbeeld van. “Omdat we in de FoodValley geen eigen ICT-opleiding hebben gaan veel studenten naar steden als Utrecht en Arnhem om daar het vak te leren. Als je niet uitkijkt, krijgen ze in die omgeving ook veelal een stage aangeboden en worden ze dáár opgenomen in de economie. En dan heb je daar als FoodValley regio eigenlijk niets meer aan. ICT-Campus is een initiatief dat ervoor zorgt dat studenten in de FoodValley regio terecht kunnen voor mooie stages en dat ze hier de contacten hebben om later hun baan te vinden.”
Inmiddels is ICT-Campus de pilot-fase voorbij en wordt er serieus zaken gedaan. Een voorbeeld? “We hebben een mooi voorbeeld van een industrieel automatiseerder Techtron die samen met Hillstar een project gerealiseerd heeft bij Sanorice (de fabrikant van rijstwafels) en Pokon. Beide bedrijven hebben ieder op hun eigen specialisme gekeken naar de in deze productieprocessen aanwezige data. Wat kan je ermee en hoe kan je er verbeteringen in de productie mee realiseren. Grote spelers als Sanorice en Pokon weten dat ze ‘iets’ met ‘big data’ en ‘machine learning’ moeten, maar wat dat precies is… ze hebben vaak niet de tijd en de mensen om daar energie in te steken. In samenwerking met de ICT-Campus is er vervolgens een team samengesteld dat met een aantal studenten onderzoek heeft gedaan en waar mooie resultaten uit zijn gekomen. Het mes snijdt aan meerdere kanten. We geven studenten de gelegenheid om met een mooi project aan de slag te gaan, IT-bedrijven kunnen hun expertise inzetten en de klant bij wie het project plaatsvindt wordt geholpen. Zo doen we dat momenteel op meerdere plekken. Zaadjes leggen voor innovatie en studenten de kans geven om met serieuze projecten aan de slag te gaan.’’
ICT-campus (met als uitvalsbasis het Vonk360 gebouw aan de Traverse 3) heeft tal van facetten. Zo is er een programma dat starters in de IT-sector op weg helpt, maar een ook een programma om een goede match te maken tussen studenten en bedrijven. “Verder helpen we bedrijven om te innoveren, zijn we druk om het imago van de sector ten goede te ontwikkelen en ga zo maar door. In de eerste fase was het vooral de gemeente Veenendaal die financieel bijdroeg. In de tweede fase is het bedrijfsleven ook een belangrijke financieringspartner. Uiteindelijk willen we er naar toe dat de grootste bijdrage uit het bedrijfsleven komt en dat subsidies alleen nog ondersteunend zijn op specifieke onderwerpen.”
Valkenburg vindt het ‘leuk om te merken’ dat de stad Veenendaal ook in de regio steeds meer de erkenning krijgt als ICT-stad. “We zijn ook echt niet alleen voor onze eigen stad bezig. Andere regiogemeenten in de FoodValley zoals onder meer Ede, Barneveld en Nijkerk profiteren van de inzet vanuit de Campus en de Stichting. Een leuk voorbeeld daarvan is dat we bezig zijn met een landkaart van FoodValley waarin we laten zien wat er aan ICT-infrastructuur (denk aan glasvezel en datacentra) nodig is om deze regio vitaal te houden. Ook voor de andere regio’s geldt dat een dynamische ICT-sector kan bijdragen in de groei van de andere sectoren. Daarom profiteert iedereen als we het goed voor elkaar hebben op dat gebied.’’
Geplaatst op: 29-10-2017
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!