Er valt wat te kiezen dit jaar!

Het eerste kwartaal van 2019 ligt bijna achter ons. Herinnert u zich nog uw voornemens? Het nieuwe jaar biedt nieuwe kansen. Ook fiscaal. Maar sommige kansen krijgt u maar één keer. Om precies te zijn alleen in dit jaar.

In 2019 kunt u namelijk voor het laatst ervoor kiezen om de pensioenaanspraak in eigen beheer af te kopen of deze om te zetten in een oudedagsverplichting. Iedere keuze heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke keuze voor u het meest passend is, hangt af van de feiten en uw omstandigheden. Voor de afkoop geldt een korting van 19,5%. Als de middelen toereikend zijn, kan de belaste afkoop een mooi instrument zijn om de schulden aan de bv af te lossen.
De tarieven in de vennootschapsbelasting dalen dit jaar verder. Het huidige tarief begint nu nog bij 19%, maar dat wordt stapsgewijs verlaagd tot 15% vanaf 2021. Het tijdig onder de loep nemen van uw onderneming kan daarom geen kwaad. Zo kunt u voorziene kosten al voorwaardelijk in aftrek brengen. Bijvoorbeeld die van het geplande onderhoud, een ontslag(ronde) of een dienstjubileum. En wist u dat u uiterlijk pas winst hoeft te nemen bij ontvangst? Mogelijk kunt u op dit stelsel van winstneming overgaan waarmee de winsten worden uitgesteld en tegen een lager tarief worden belast.

Verder heeft de inkomstenbelastingaftrek tegen het hoogste progressieve tarief haar langste tijd gehad. Voor de eigenwoningrente was de daling al ingezet. Met ingang van 2020 zijn bijna alle aftrekposten aan de beurt. Met 3% per jaar tot uiteindelijk 37% in 2023. Al naar gelang de omvang van uw inkomen kan het eerder doen van aftrekbare uitgaven u dus een tariefsvoordeel opleveren. Misschien is het zelfs wel mogelijk om uw alimentatieverplichting in overleg ineens of stapsgewijs af te kopen.

Sta dit jaar ook eens stil bij de schulden aan uw bv. Wordt het tariefsmatig niet eens tijd om af te lossen? Bijvoorbeeld met een dividenduitkering. Want ook die wordt duurder. Kost een uitkering in 2019 u nog 25%, in 2020 betaalt u 26,25% en met ingang van 2021 bedraagt het tarief zelfs 26,9%.

En dan moet u natuurlijk ook fiscaal optimaal uw rechtsvorm, loon, auto en werkruimte kiezen. U zou er keuzestress van krijgen! Geen nood, wij helpen u graag. Wat kiezen we: your place or mine?

Dennis van der Veer
Schuiteman Accountants & Adviseurs
E dvdveer@schuiteman.com | T 0318-64 40 00
schuiteman.com

Geplaatst op: 19-03-2019

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Veenendaal

Business in Veenendaal is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Veenendaal.