‘Er mag meer waardering zijn voor vakmanschap’

Ruim vijftien jaar geleden liep Dylan Lochtenberg als jongerenraadslid voor het eerst door de deuren van het gemeentehuis. Sindsdien bekleedde hij verschillende posities binnen de VVD, klom hij op tot fractievoorzitter en mag hij zich inmiddels zelfs de jongste Veense wethouder ooit noemen.  Wethouder Dylan Lochtenberg over zijn portefeuille economie & werk, persoonlijke skills en ambities voor ondernemend Veenendaal.

Een toekomst in de politiek paste niet in het toekomstbeeld wat Dylan als jonge man voor zich zag. Net als zijn leeftijdsgenoten was hij überhaupt niet bezig met de politiek. Binnen de jongerenraad maakte hij voor het eerst kennis met het debat. Leerde hij het politieke spel kennen en kreeg steeds meer behoefte om een bijdrage te leveren aan Veenendaal. Hij ging studeren, sloot zich aan bij de VVD en maakte zich sterk voor onder meer het ondernemersklimaat in Veenendaal. In 2017 werd hij naar voren geschoven als wethouder met onder andere de portefeuille economie. De functie die hij sinds juni vorig jaar bekleedt.

Hoe is het om op je tweeëndertigste een functie als wethouder te vervullen?
Het is een eer om de jongste Veense wethouder ooit te zijn, maar verder merk ik weinig van mijn leeftijd. Er zijn natuurlijk wel eens situaties waarin mijn leeftijd opvalt. Bijvoorbeeld als iemand mij aanspreekt met ‘U’ terwijl diegene mijn vader of moeder had kunnen zijn. Dat hoeft natuurlijk niet. Ik ben jong en informeel in het contact. Dát zal dan misschien wel de leeftijd zijn. Het is juist goed als men mij kritisch de spiegel voorhoudt in plaats van naar de mond te praten. Dat moedig ik ook aan.

Wat voor type wethouder ben jij?
Dat is een goede vraag. Een betrokken wethouder, die midden in de samenleving staat. Vier keer per week ga ik op bedrijfsbezoek om te zien hoe het met de ondernemingen binnen de gemeente gaat. Dat vind ik prettig, want daardoor ontdek ik wat er speelt binnen de verschillende bedrijven in Veenendaal. Daarbij denk ik graag mee met de ondernemers over wat wij als gemeente kunnen betekenen voor hun bedrijf of het ondernemerslandschap in het algemeen. Ik hoop dan ook dat de ondernemers een lage drempel ervaren als ik op bezoek kom.

Je zit nu een half jaar op deze plek. Hoe zou je het bedrijfsleven van Veenendaal typeren?
Georganiseerd en enorm betrokken. Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal behoort met 700 leden tot één van de grootste ondernemersverenigingen van Nederland. Misschien zelfs wel de grootste. Er is onderling veel contact en ondernemers zijn zeer betrokken bij Veenendaal. Iedereen wil zijn steentje bijdragen. Ook voor wat betreft het plaatsen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ondernemers staan open voor het bieden van extra begeleiding. Dat beschouw ik als een mooie ontwikkeling binnen het Veense bedrijfsleven.

Je noemt dat zelf ‘participatie’. Welke thema’s staan nog meer hoog op jouw agenda?
De waardering van vakmanschap. Veenendaal is onderdeel van de regio FoodValley waarin de ‘maakindustrie’ ontzettend groot is. We beschikken over prachtige industrie waar we trots op mogen zijn. En waar we meer bekendheid aan moeten geven om het groeiende personeelstekort binnen deze sector terug te dringen. Deze maatschappij hecht veel waarde aan functietitels als advocaat, dokter of tandarts. Terwijl een talent dat je laat zien met je handen, naar mijn mening net zo waardevol is. Die boodschap moeten we uitdragen. En we moeten laten zien dat een toekomst in de industrie ontzettend leuk en interessant kan zijn!

Wat behoort er verder tot jouw prioriteiten?
De winkelstad vormt natuurlijk ook een groot deel van de Veenendaalse economie. Tegenwoordig kopen meer mensen online, waardoor de functie van het winkelcentrum is veranderd. De winkelstad wordt steeds meer een plek waar je niet alleen naartoe gaat om te winkelen, maar waar je ook heen wilt om mensen te ontmoeten, evenementen bij te wonen en te werken. Samen met de winkeliers moeten wij als gemeente zorgen voor leuke evenementen, een aantrekkelijk aanbod en weinig leegstand. Zo kunnen we consumenten blijven aantrekken. Daar houd ik mij momenteel veel mee bezig. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld de mogelijkheden om bedrijven zonder winkelfunctie de kans te geven zich in het centrum te vestigen. Die brengen het centrum net zo goed tot leven, dus waarom zouden we dat niet proberen?

Dit speelt nu. Welke kansen liggen er voor de Veenendaalse economie in de komende jaren?
We zitten middenin de ontwikkelingen rondom de ICT Campus. Een mooi project binnen onze economische topregio FoodValley. De komende jaren wordt gewerkt aan de groei van de ondernemingen binnen deze sector. Als dat gebeurt, neemt ook het aantal arbeidsplaatsen binnen de gemeente toe. Denk aan administratieve ondersteuning, een kok in de bedrijfskeuken, een marketingafdeling en noem het maar op. Voor de crisis bood Veenendaal ruimte aan zo’n dertigduizend arbeidsplaatsen. Er liggen kansen om dat aantal in de komende jaren te overstijgen. Dat zou betekenen dat we in de toekomst meer inwoners werk in eigen regio kunnen bieden. Dat lijkt mij een mooi streven.

gemeenteveenendaal.nl

Geplaatst op: 19-03-2019

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Veenendaal

Business in Veenendaal is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Veenendaal.