De laatste aanmaning. En nu?

Een debiteur weigert het openstaande bedrag te betalen. Je stuurt een aanmaning met het verzoek om binnen vijf werkdagen te betalen, maar een reactie blijft uit. Wat doe je?
Iedere ondernemer krijgt te maken met openstaande facturen en aanmaningen. Hoe je moet reageren op een debiteur die weigert te betalen is echter voor iedereen anders. Het hangt er namelijk vanaf of je producten en/of diensten levert aan particulieren of bedrijven.

B2C
Als het gaat om de consument, ben je als ondernemer gebonden aan wettelijke afspraken.
Eén daarvan is de verplichting om de debiteur nogmaals aan zijn factuur te herinneren door middel van een laatste aanmaning. Oftewel, een brief waarin je benoemt dat dit zijn laatste kans is om te betalen. In deze brief moeten ook de hoofdsom, een betalingstermijn van 14 dagen en de bijbehorende incassokosten, worden genoemd. Gebeurt dat niet of zonder de juiste formulering? Dan loop je het risico dat de buitengerechtelijke kosten worden afgekeurd of in ieder geval niet worden toegewezen.

Om dergelijke situaties te voorkomen heeft De Nederlanden een tool ontwikkeld die op basis van de door jou ingevulde gegevens een laatste aanmaning opstelt. Zo ben je verzekerd van de juiste formulering en loop je geen risico.

B2B
Business-to-business gelden andere regels. Als niet-betalende partij ben je al in gebreke op het moment dat de openstaande factuur de afgesproken betalingstermijn heeft overschreden. De laatste aanmaning wordt in dat geval meer gezien als commerciële tool die je kunt gebruiken om goodwill te tonen en de klant nog één kans te geven om de factuur te betalen. Het geeft je tegelijkertijd gelegenheid om de klant alvast te wijzen op de incassokosten die volgen. Alles staat zwart-op-wit. 
Er is dus geen discussie meer mogelijk.

Je kunt de laatste aanmaning zelf of door ons laten versturen. Laat je deze door De Nederlanden versturen, dan houden wij de termijn voor je in de gaten. Ook pakken wij het dossier automatisch verder op wanneer deze verstrijkt. Kijk voor meer informatie op de website. Of vraag één van onze specialisten om hulp.

Jacco van Loosdrecht is eigenaar van Incassobureau
De Nederlanden.

hdenederlanden.nl

Geplaatst op: 19-03-2019

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Veenendaal

Business in Veenendaal is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Veenendaal.