Bedrijfsleven blijkt motor achter verduurzaming

VEENENDAAL – Het Veenendaalse bedrijfsleven lijkt haar verantwoordelijkheid te nemen bij het behalen van gemeentelijke klimaatdoelen. In bedrijfshallen, kantoren en winkels wordt nu 6,5 procent minder energie verbruikt dan in 2014.

Dat blijkt uit een jaarlijkse rapportage over de gemeentelijke klimaatdoelen. Veenendaalse ondernemers doen het daarmee beter dan bijvoorbeeld de gemeente en woningbezitters, die hun tussentijdse doelen niet gehaald hebben. Bedrijven lopen juist voor op de doelstelling. Dit jaar was gemikt op een energiebesparing van 5 procent. Eind 2021 moet dat zijn opgelopen naar 21 procent.

Belangrijke motor achter de inspanning van het bedrijfsleven is de Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV). Een energiemanager van de BOV voerde vorig jaar bij veel bedrijven quickscans uit, die zicht geven op energiebesparingsmaatregelen. Verder trekken Veenendaalse bedrijven samen op in het project BV Zon-op-bedrijfsdaken. Via dit project is tot nu toe subsidie aangevraagd voor 76.000 zonnepanelen, daarvan liggen er inmiddels 7.000 op Veenendaalse bedrijfsdaken.

Verder hebben 113 Veenendaalse bedrijven zich aangesloten bij het Energieconvenant. Deelnemers aan het convenant krijgen meer tijd en ruimte van de handhavers voor een planmatige aanpak op het gebied van verduurzaming, maar beloven ook een stapje extra te zetten in duurzame maatregelen.
Ondanks de successen blijven er ambities. Zo slagen bedrijven er nog niet voldoende in om medewerkers uit de auto en op de fiets te krijgen. Ook wordt er door een groep bedrijven in Veenendaal nog gezocht naar een levensvatbare business case voor het realiseren van een waterstofinfrastructuur.

Geplaatst op: 17-10-2019

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Veenendaal

Business in Veenendaal is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Veenendaal.