ICT Valley bouwt samen met bedrijven aan de toekomst

VEENENDAAL – ICT Valley is gestart met ORBIT. Een project waarbij tientallen ICT-bedrijven de handen ineen slaan om het personeelstekort binnen de branche te verminderen en nieuwe (economische) kansen te creëren.

ICT Valley is een collectief dat samenwerkingen binnen de ICT-sector en de FoodValley regio stimuleert. Dat geldt voor zowel bedrijven en onderwijsinstellingen als voor professionals die werken binnen de sector. De laatste jaren wordt het personeelstekort groter, waardoor de groei van bedrijven binnen de sector dreigt te stagneren. Begin dit jaar is daarom ORBIT in het leven geroepen. Een project waar met verschillende partijen de werving van mensen wordt georganiseerd. Ontstaan door de samenwerking tussen ICT Valley en de ICT Campus waarin ondernemers, overheid en onderwijs zijn vertegenwoordigd.

Zelf opleiden
Boudewijn van Achter is penningmeester van ICT Valley en is betrokken bij ORBIT. Volgens hem zijn werkgevers te veel bezig met recruiten voor hun eigen onderneming. Terwijl je als branche veel meer kunt bereiken. “ORBIT is een initiatief om gezamenlijk de arbeidsmarkt op de kaart zetten en om mensen die in de regio wonen en geïnteresseerd zijn met bedrijven in contact te brengen”, vertelt Boudewijn. “We zijn namelijk tot de conclusie gekomen dat aandacht en goede ondersteuning deel van het probleem zijn. Zelf opleiden zou daar bijvoorbeeld een oplossing voor zijn. Door middel van een studie wordt er dan toegewerkt naar een officieel certificaat, terwijl de nieuwe medewerker en werkgever elkaar ondertussen beter leren kennen. Natuurlijk is daar veel geld voor nodig, want het opleiden van één persoon kost al snel duizenden euro’s.”

Werkloos? In de ICT!
Om het plan financieel haalbaar te maken, is er contact gezocht met diverse partijen, waaronder het UWV. Met die partij wist ICT Valley een deal te sluiten. “Mensen die om wat voor reden dan ook thuis zitten en geïnteresseerd zijn in een functie binnen de ICT kunnen zich melden. Zij krijgen de kans een ICT-opleiding te volgen terwijl het UWV blijft uitkeren. Verder worden ze getraind in de zo belangrijke soft-skills. Daardoor is het voor zowel werkgever als werknemer aantrekkelijk om met elkaar in zee te gaan. Na het afronden van de studie heeft de werknemer een afgeronde opleiding en de werkgever een nieuwe medewerker. Een win-winsituatie.”

Richten op talent
In maart organiseerde ICT Valley een bijeenkomst om ICT bedrijven te informeren over ORBIT. Tachtig mensen waren bij deze bijeenkomst aanwezig. Al snel bleek dat vrijwel alle bedrijven mee wilden werken aan het gezamenlijk plan om de ICT-sector binnen Veenendaal op de kaart te zetten. “De mindset van werkgevers moet veranderen. We moeten niet meer denken in banen, maar in werk. Iemand die maar één baan heeft gehad kan ook tien jaar werkervaring hebben. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk op. Iemand die dat al jaren doet, bouwt ook werkervaring op. We moeten door werkervaring heen kijken en ons richten op talent.” De komende maanden werken de betrokkenen bij ORBIT aan het bouwen van een gezamenlijke HR-portal. “Het platform moet werkgevers inzicht geven in talent. Of een persoon nu bij jou of bij de concurrent werkt maakt straks niet meer uit. We zorgen ervoor dat deze mensen op hun plek zijn binnen de ICT-branche. Zo bouwen we samen aan de sector en creëren we nieuwe kansen voor onszelf en de markt.”

Ondernemers die geïnteresseerd zijn in het initiatief van ICT Valley kunnen zich melden bij Boudewijn van Achter via penningmeester@ictvalley.nl.

ictvalley.nl

Geplaatst op: 18-06-2018

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Veenendaal

Business in Veenendaal is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Veenendaal.