Het Gilbertjaar verbindt de Veenendalers

Een Antwerpse ondernemer uit de zestiende eeuw met een exceptioneel sterk netwerk kon onmogelijk vermoeden wat zijn reis naar Veenendaal vijf eeuwen later in diezelfde gemeente teweeg zou brengen. Met het Gilbertjaar2019 viert Veenendaal het jaar 1519 waarin Gilbert van Schoonbeke ter wereld kwam. 2019 staat daarom bol van de mooie evenementen die laten zien hoe vitaal en veelkleurig deze mooie gemeente is. Roeland Tameling, coördinator van de Stichting Gilbert van Schoonbeke, licht dit bijzondere initiatief toe. “Het Gilbertjaar verbindt de Veenendalers nóg meer.”

Gilbert van Schoonbeke had een opdracht op zak van niemand minder dan de koning van Spanje en keizer van het Rooms-Duitse rijk, Karel V. Gilbert mocht Karel zelfs zijn vriend noemen en hij ging daarom graag in op diens vraag of hij in Veenendaal op zoek wilde gaan naar de grondstoffen die Antwerpen nodig had voor een beoogde stadsuitbreiding. De ondernemende geest van deze stadsontwikkelaar en ondernemer heeft tijdens zijn aanwezigheid in Veenendaal indruk gemaakt en de lokale geest bovendien beslissend beïnvloed. “Deze gemeente heeft ondernemerschap en daadkracht absoluut in het DNA zitten”, zegt Tameling. “Er was dus alle aanleiding om de vijfhonderdste geboortedag van Gilbert groot te vieren door verspreid over dit hele jaar evenementen te organiseren. Daarvoor is al in 2017 de Stichting Gilbert van Schoonbeke opgericht. Ruim op tijd dus om dit initiatief goed voor te kunnen bereiden.”

Hoe ben je betrokken geraakt bij de Stichting Gilbert van Schoonbeke?
Aanvankelijk was Wim Aalbers als voorzitter en coördinator voor deze stichting actief, maar hij moest wegens gezondheidsproblemen helaas terugtreden. Vervolgens heb ik hem in de capaciteit van coördinator vervangen en nam Saskia Koppert-Lucassen het voorzitterschap op zich. Ik maakte graag tijd vrij voor deze functie, omdat ik zo weer de warme contacten kon ophalen uit de ruim vijf jaar die ik als city marketeer voor Veenendaal werkte. Bovendien wilde ik deze kans pakken om weer een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van deze stad, die een warm plekje in mijn hart heeft.

Waar komt jouw ‘soft spot’ voor Veenendaal vandaan?
In de tijd dat ik deze gemeente promootte, leerde ik veel bijzondere mensen kennen. Daarnaast is Veenendaal niet alleen een daadkrachtig en ondernemend, maar ook vitaal en veelzijdig. Dus wat mij betreft is de vraag: hoe kun je niet van zo’n gemeente houden?

Nu is het vijfhonderdste geboortejaar van Gilbert op zichzelf een mooie aanleiding om feest te vieren. Maar speelde er vanuit de initiatiefnemers wellicht nog andere motieven mee?
Ja, dat wil zeggen dat we bepaalde doelen voor ogen hadden. Je moet weten dat Veenendaal een multiculturele gemeenschap is. We tellen hier wel 110 nationaliteiten en zijn bij wijze van spreken net zo kleurrijk als Rotterdam. Ons streven was en is daarom dat er nieuwe verbindingen tussen inwoners ontstaan, wat we gelukkig ook zien gebeuren. Daarnaast mogen inwoners best nog wat trotser op hun stad zijn.

Zijn Veenendalers dan te weinig trots op hun gemeente?
Dat is misschien wat te sterk uitgedrukt. De mensen weten wel wat hun stad allemaal te bieden heeft, maar ze bezitten niet bepaald wat ik Amsterdamse bluf zou willen noemen. Dus je zult een Veenendaler op een verjaardagsfeestje nooit een grote mond horen opentrekken over hoe trots ze erop zijn hier te wonen, terwijl daar wel degelijk reden voor is.

Dat laat het Gilbertjaar inderdaad zien met de vele interessante evenementen die dit jaar op stapel stonden. Zitten er speciale tussen waar jij met bijzondere voldoening op terugkijkt?
Met de Week van de Landverhuizers hebben we deze zomer op fraaie wijze multicultureel Veenendaal laten zien. Door de geschiedenis heen kwamen hier vele gastarbeiders uit allerlei landen naartoe. Vijfhonderd jaar geleden was dat om turf af te graven. En recenter, in de zestiger jaren, bestond er een grote behoefte aan buitenlandse arbeidskrachten om onze fabrieken op volle toeren draaiend te houden. Allemaal landverhuizers die hier zijn gebleven. Uit dit initiatief kwam ook de portettenserie voort waarin mensen die van heinde en verre hier zijn komen wonen, vertellen wat hun binding met hun woonplaats is. Dat doen ze onder de titel ‘Ik ben ook Veenendaal’. Daarnaast ben ik ook heel enthousiast over Gilberts Gulle Eettafel. We hebben allemaal mensen met verschillende achtergronden bij elkaar aan een eettafel gezet die daarvoor speciaal op de markt was neergezet. Dat is overigens mogelijk gemaakt door een aantal ondernemers die anoniem willen blijven. Die hebben namelijk alle tickets aan de tafel gekocht en die vervolgens gegeven aan mensen die normaal gesproken niet zo snel uit eten gaan. Zo ontstond er een mooie mix aan tafelgenoten. Daar zaten een directeur, een gepensioneerde, een werkloze en een arbeidsongeschikte naast elkaar.

Wat was de rol van ondernemers bij het organiseren en faciliteren van het Gilbertjaar?
Nou, en dat is meteen ook weer het mooie van Veenendaal, verschillende ondernemers hebben zich ingezet om dit initiatief tot het succes te maken dat het is geworden. Dat komt omdat we hier veel ondernemers hebben met hart voor de samenleving. Dat omzien naar elkaar zit er diep in en dat heeft niet alleen met de kerk te maken, dat zit helemaal in onze cultuur. Ondernemers voelen zich hier dus betrokken bij de burgers en ook de Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal, een van de grootste ondernemersorganisaties in Nederland, is om die reden aangehaakt bij het Gilbertjaar. Daarnaast hebben een aantal bekende Veenendaalse ondernemers hun schouders hieronder gezet. Dus al was het oorspronkelijk een burgerinitiatief om dit feest te vieren, ondernemers hebben in belangrijke mate bijgedragen aan het succes.

Heeft het ook daadwerkelijk geleid tot meer verbondenheid tussen inwoners en meer trots op Veenendaal, zoals vooraf beoogd?
Het Gilbertjaar heeft er tot dusver voor gezorgd dat mensen met elkaar nadenken over wat er bijzonder is aan Veenendaal. Ook zien we dat door de verschillende activiteiten er inderdaad nieuwe verbindingen zijn ontstaan tussen mensen en dat er zodoende ook nieuwe onderlinge Veenendaalse initiatieven zijn ondernomen. Dus je kunt stellen dat het belangrijke doel om mensen in beweging te brengen voor Veenendaal beslist is gerealiseerd.

Dit initiatief is dus voor herhaling vatbaar?
We gaan inderdaad met allerlei bewoners praten over de vraag: ronden we dit jaar zonder meer af, of pikken we er mooie elementen uit waar we verder mee willen gaan? Het antwoord op die vraag is aan de Veenendalers.

www.gilbertjaar2019.nl

Geplaatst op: 17-10-2019

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Veenendaal

Business in Veenendaal is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Veenendaal.