Met een gezonde cashflow het najaar in

In de laatste maanden van het jaar moet het voor de meeste bedrijven gebeuren. Het is de periode waarin je het beleg op je boterham verdient. De winst van dit jaar veiligstelt.

Veel ondernemers geven daarom extra gas op sales en acquisitie. Proberen nog net even die deal of nieuwe samenwerking rond te maken. Dat geeft energie. Het voelt goed als je agenda barst van de afspraken, de orderportefeuille goed gevuld is. Maar vergeet je niet die stapel met onbetaalde facturen op je bureau?

Uitstelgedrag
Veel ondernemers stellen het innen van openstaande facturen steeds opnieuw uit, omdat ze de relatie met de betreffende klant niet op het spel willen zetten. Ze hopen – soms tegen beter weten in – dat de klant vanzelf wel gaat betalen. Want je dienst of product was toch goed? Maar dat uitstelgedrag gaat ten koste van je cashflow, belemmert je groeimogelijkheden en betekent in het ergste geval dat je die mooie winst dit jaar misloopt.

Wat kan je zelf doen?
– Begin nu met vorderen. Maak concrete afspraken over een betalingstermijn met je klant(en). Als jij je aan jouw kant van de afspraak hebt gehouden, is het normaal dat je iemand confronteert die zich niet aan zijn verplichtingen houdt.
– Helder onduidelijkheden op. Soms blijven facturen openstaan omdat die vragen oproepen bij de klant. Je hebt bijvoorbeeld allebei een ander beeld over wat er was afgesproken. Of er was een mankement bij de levering. Bel de klant in zulke gevallen en kom samen tot een oplossing.

Helpende hand
Vind je het lastig om zulke mails te sturen of telefoontjes te plegen naar niet-betalende klanten? Besteed dan je debiteurenbeheer uit aan Incassobureau De Nederlanden. Dat scheelt jou waarschijnlijk veel stress. Bovendien zijn klanten vaak gevoeliger om te betalen als ze benaderd worden door een professionele incassopartij. Natuurlijk doen we dat op een commercieel verantwoorde manier, met oog voor de relatie tussen jou en de klant. Maar wel altijd duidelijk. Want het geld dat onderaan de streep staat? Daar heb jij recht op. Ik vertel je graag een keer vrijblijvend over hoe we jouw bedrijf kunnen helpen.

Jacco van de Loosdrecht is directeur van incassobureau De Nederlanden in Veenendaal.

www.denederlanden.nl

Geplaatst op: 17-10-2019

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Veenendaal

Business in Veenendaal is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Veenendaal.