Meewerken biedt fiscale voordelen

Ondernemen doe je niet alleen. Ook niet als zzp’er. Het thuisfront leeft intensief mee en verricht mogelijk ook werkzaamheden. Vergeet u niet die werkzaamheden te belonen? Het biedt diverse voordelen.

U ontvangt voor de meewerkende echtgenoot een belastingreductie afhankelijk van het aantal werkzame uren. Het minimum aantal uren bedraagt 525 per jaar. Niet alle werkzaamheden tellen mee. De werkzaamheden moeten meer omvatten dan de tussen de echtgenoten gebruikelijke wederzijdse hulp en ondersteuning zoals het aannemen van de telefoon, huishoudelijke werkzaamheden en geringe representatieve taken.
In plaats van de meewerkaftrek kunt u ook een zakelijke meewerkbeloning betalen. De beloning bedraagt ten minste € 5.000 per jaar. De beloning is aftrekbaar van de winst en bij de echtgenoot belast. Al naar gelang de eigen inkomsten levert dit een gezamenlijk tariefsvoordeel op.

Een andere oplossing is dat de ondernemer en de echtgenoot (en/of de kinderen) voortaan de onderneming samen gaan uitoefenen. De eenmanszaak wordt een man-vrouw firma en de winst wordt onderling verdeeld. De echtgenoot wordt ook IB-ondernemer en geniet bij ten minste 1.225 werkzame uren de fiscaal aantrekkelijke ondernemingsfaciliteiten zoals de zelfstandigenaftrek. Sowieso is 14% van het zakelijke winstaandeel vrijgesteld.

U kunt ook besluiten om de echtgenoot en/of kinderen in loondienst (van de bv) te nemen. De zakelijke beloning is aftrekbaar. Bij de echtgenoot en/of kinderen is de beloning afhankelijk van de hoogte niet of laag belast. Voor de kinderen geldt een vereenvoudigde regeling loonbelasting.
De werkgever mag de studiekosten van de meewerkende kinderen vrij vergoeden. Wel lijkt van belang lijkt te zijn dat de aard van de studie relevant is voor de ondernemingsactiviteiten. Werken de kinderen niet mee, zelfs dan kan uw eigen bv de studiekosten vrij vergoeden mits uw totale beloning daardoor niet onzakelijk wordt.

Tot slot kunnen kinderen die ten minste 36 maanden in de onderneming werkzaam zijn geweest, de onderneming of aandelen belastingvrij overnemen terwijl er geen voorwaarden aan de werkzaamheden worden gesteld.
Meewerken loont dus!

Mr. D. (Dennis) van der Veer RB | Belastingadviseur bij Schuiteman Accountants & Adviseurs |
E dvdveer@schuiteman.com | T 0342 47 34 44

www.schuiteman.com

Geplaatst op: 28-11-2018

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Veenendaal

Business in Veenendaal is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Veenendaal.